Etnofutu

Miten tähän tilanteeseen on päästy?

Miksi näin?

Aika aikaa kutakin. Hanurit korvasivat kanteleet ja jouhikot katusoittajien kourissa, ja nykyään hanurinkin on korvannut sähkökitara. Silti kanteleita sekä jouhikkoja tehdään ja käytetään vielä, vaikka käyttäjäkunta onkin supistunut. Niitä jopa sähköistetään. Muutos on elävän kulttuurin merkki. Sen sijaan toimikuntien sääntelemiä tanhupukuja ei saa soveltaa tai uusia. Etelä-Viron Setomaalla puolestaan juhlapukuna käytetään länsimaisia prässihousuja ja takkia sekaisin kansallispaidan kanssa. Tähän tutustuttuani ajattelin: Miksei meilläkin? Räikeät tanhupuvut eivät kuitenkaan ole koskaan maistuneet minulle, ja niillä on ne komiteansakin vaivoina. Sen sijaan moderniin minimalismiin sopivaa rautakauden kerrostumaa valvoo vain Tuonelan väki. Pikku kesäprojekti muinaispukujen modernisoinnista venähti parivuotiseksi, mutta tässä sitä ollaan. Sittemmin sivulle on tursunnut muutakin materiaalia, kuten kieli- ja kulttuurihistoriaa.

Menneisyys on paska maa

Tutkimuskirjallisuudesta valmiiksi pureskelemani tiivistelmäsarja ilmestyy tällä hetkellä silloin kun minua huvittaa. Näillä näkymin tulevaisuudessakin suurin osa aiheista liittyy joko lähialueisiimme, meikäläistä rautakautta vastaavaan ajanjaksoon tai molempiin. Se on suunnattu kulttuurialan ulkopuolisille ja sisältää suoria mutkia ja värikästä kielenkäyttöä, mutta sisältö on täyttä asiaa.


Haluan ostaa tavaraa

Ota yhteyttä. Pidin jonkin aikaa verkkokauppaa, mutta myynti ei ollut riittävä perustelemaan sen jokapäiväistä vahtaamista.

Näin kahden vuoden puurtamisen jälkeen koko aihe tuntuu suorastaan päivänselvältä. Kysymyksiä voi osoittaa erityiseen sähköpostiosoitteeseen mhetnofutu@gmail.com, ja mahdollisiin yleishyödyllisiin kysymyksiin vastaan tässä.